Odovzdali ceny za prínos v ochrane pamiatkového fondu

25.04.2009 Stará Ľubovňa

Červený Kláštor 25. apríla (TASR) - Ceny Alžbety Güntherovej-Mayerovej za celoživotné dielo a mimoriadny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu Slovenskej republiky odovzdali dnes v Červenom Kláštore historičke Blanke ...
Na podujatí, ktoré k Medzinárodnému dňu pamiatok a historických sídiel pripravil Pamiatkový úrad Slovenskej republiky (SR) v areáli národnej kultúrnej pamiatky Kláštor kartuziánov, sa zúčastnil aj minister kultúry SR Marek Maďarič.
Šéf rezortu vyzdvihol prácu pamiatkarov. Ako povedal pre TASR \"má dlhodobý výsledok. Je náročná z odborného hľadiska, ale tiež preto, že pôsobia aj tam, kde sa krížia záujmy vlastníkov pamiatok, odborníkov, niekedy tiež developerov a samozrejme, verejnosti. Oni musia byť zárukou, že pamiatkový fond sa ochraňuje, obnovuje a je ideálne, keď sa stáva aj živou súčasťou nášho života. \" Dodal, že je to záslužná a systematická práca. \"Aj tu na tomto mieste v Červenom Kláštore vidno, ako sa podarilo zrekonštruovať interiér kláštorného kostola, ako postupne budujú v okolí zariadenia, ktoré zatraktívnia návštevu tejto národnej kultúrnej pamiatky a turistický ruch v Pieninách\".
Obidve z ocenených žien venovali výskumu a záchrane pamiatok celý profesionálny život. Blanka Kovačovičová-Puškárová (1926-1999) sa špecializovala na pamiatkový výskum osobitne sakrálnej architektúry, drevených kostolov a zvoníc. Podieľala sa na výbere objektov pre nové expozície Šarišského múzea v Bardejovských kúpeľoch a Ukrajinského múzea v Krásnom Brode, spolupracovala pri budovaní skanzenu SNM v Martine. Podieľala sa na výskumoch Mestskej pamiatkovej rezervácie Bratislava, kostola a kláštora v Hronskom Beňadiku, mestského hradu s areálom v Kremnici, kaštieľa v Strážkach a ďalších pamiatok na východnom Slovensku.
Akademická maliarka Eva Ricottiová študovala odbor reštaurovania kultúrnych pamiatok a výtvarných diel. Jej absolventskou prácou (1956) bolo reštaurovanie tabuľovej maľby Klaňanie Troch kráľov zo zbierok Slovenskej národnej galérie. Ako reštaurátorka sa stretla aj so vzácnymi dielami Majstra Pavla z Levoče. Medzi jej vrcholné práce patrí reštaurovanie barokových nástenných malieb v kaplnke Arcibiskupského paláca v Bratislave.
Na slávnosti predstavili najnovšiu publikáciu Národné kultúrne pamiatky na Slovensku - okres Ružomberok, ktorú vydal Pamiatkový úrad SR spoločne s Vydavateľstvom Slovart, s.r.o. a je venovaná pamiatkam regiónu dolného Liptova. Celofarebná publikácia má 288 strán. Je prvým dielom edície, ktorú pripravuje Pamiatkový úrad SR v spolupráci s Vydavateľstvom Slovart od roku 2008 ako dlhodobý projekt. Cieľom je postupe predstaviť verejnosti hnuteľné a nehnuteľné pamiatky jednotlivých okresov Slovenska zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu.
Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel sprístupnili v priestoroch kláštora výstavy Drevená sakrálna architektúra v strednej Európe a 25 rokov Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči.
 

Vyberte región